Strømsparetips

Ønsker du å redusere strømforbruket hjemme uten helt å vite hvordan? Nedenfor finner du noen praktiske og kreative tips og råd til hvordan du, på en enkel måte, kan redusere strømforbruket ditt. På strømbloggen vår, Strømvippa.no, skriver vi mer om hvordan du kan holde hvilepulsen nede når strømregningen kommer.

Engasjer barna

Gjør barna til miljøagenter ved for eksempel å oppfordre dem til å skru av lyset hver gang de forlater et rom eller slå av barne-tv når det er ferdig – her er det bare fantasien som setter grenser! Ta utgangspunkt i fjorårets strømforbruk. Alt som spares i denne perioden tas ut i form av penger, som brukes på noe som barna selv velger. Dette synliggjør for barna hvor mye penger som ligger i å spare strøm. Barna har det gøy, samtidig som de får et fornuftig forhold til enøk!

Senk temperaturen

Selv med små barn løpende rundt i hjemmet, trenger ikke alle rom å være like varme. Oppvarming står for den desidert største posten i strømforbruket, og senker du temperaturen fra 21 til 20 grader, reduserer du forbruket som går med til oppvarming, med hele fem prosent – prosenter som utgjør en god slump penger i løpet av et år. 

Invester i varmepumpe
Oppvarming av bolig står for en stor del av strømforbruket til de fleste. En varmepumpe kan levere varme til omtrent 1/3 av prisen sammenlignet med oppvarming ved bruk av strøm alene.

Sjekk utette kraner

En varmtvannskran som drypper kan øke strømkostnadene dine med 150-300 kroner i året. Sjekk dermed at alt er fullstending tett.

Bruk sparepærer

En sparepære bruker 80 prosent mindre strøm enn en vanlig lyspære og varer dessuten lengre.  

Monter tettelister

Utettheter rundt dører og vinduer kan stå for tap av flere hundre kWh i året. Et stearinlys avslører slik trekk hvis du fører det langs karmene. Monter tettelist for å stoppe trekken og spar strøm

Velg strøm med fornybar garanti
Selv om det produseres mye vannkraft i Norge så betyr ikke det at du kun får vannkraft i stikkontakten din. Kjøp strømavtalen CO2Fri som garanterer at det produseres like mye fornybar energi som du forbruker.

Strømsparingsfest

Inviter gode venner på en hyggelig kveld, og oppfordre dem til å være ekstra nøye med å slå av lys og senke innetemperatur. Tenn stearinlys, fyr i peisen og ta frem brettspillet. Strømforbruket reduseres betraktelig og bevisstheten øker!

Slå av standby

De fleste apparater i hjemmet har standby-modus. Slå av TV, DVD, kabel/satelitt-mottaker, spillkonsoller og stereoanlegg. De fleste av disse el-artiklene har en av-knapp hvor strømtilførselen blir stoppet. Her kan man spare mye strøm uten at det går ut over komforten.

Tin frysevarer i kjøleskapet

Det tar litt lengre tid enn å tine varene på kjøkkenbenken, men du sparer energi. De frosne matvarene bidrar til å holde kjølingen i kjøleskapet oppe, og senker dermed energibruken.

Del :